22 Dec 2014
22 decembrie, 2014

Obiceiuri la trecerea dintre ani

0 Comentarii

Trecerea intr-un an nou este sarbatorita pe tot globul. Este prilej de bucurie insa oamenii intampina in feluri aparte venirea Anului Noi. Iata cateva obiceiuri si trasitii la cumpana dintre ani.
In Grecia, ziua de Anul Nou este dedicate Sfantului Vasile. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri. Tot acum, grecii prepara o prajitura traditional “vassilopitta” in care este pusa o moneda de argint sau de aur. Cel care gaseste moneda va avea noroc in noul an.
In Spania, de Anul Nou se mananca cate o boama de strugure la fiecare din cele 12 batai ale ceasului care vesteste trecerea in noul an. Boabele de strugure reprezinta dorinte pentru fiecare luna a anului urmator.
Si in Portugalia exista un obicei similar, doar ca aici boabele de strugure sunt inlocuite cu smochinele. Astfel, in noaptea dintre ani, trebuie mancate 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.
In Belgia, pe 1 ianuarie, se mananca choucroute – varza murata cu carnati. Sub farfurie se pune o moneda pentru a avea noroc de bani tot anul.
Rusii obisnuiesc sa bea sampanie la miezul noptii, iar dupa 12 noaptea deschid usile si ferestrele ca noul an sa intre in casa.
La Napoli, in Italia, Anul Nou este intampinat printr-un obicei mai special – se arunca pe fereastra obiectele vechi, simbolizand anul care tocmai a trecut.
In unele parti din Elvetia si Austria, localnicii se imbraca in costume neobisnuitepentru a sarbatori ajunul zilei Sfantului Silvestru.
In unele sate din Scotia sunt aprinse suluri de smoala, care sunt lasate apoi sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vina.
In Ecuador sau Peru, de Anul Nou localnicii fac papusi de carpa sau din hartie creponata, care semnifica anul care tocmai s-a terminat. Paspusile sunt puse apoi in fata caselor pana la 12 noaptea, cand sunt arse.
In Japonia, Anul Nou este una dintre cele mai importante sarbatori. La miezul noptii, localnicii merg la templu pentru a imparti sake – bautura traditionala, si pentru a asista la cele 108 lovituri de gong care simbolizeaza alungarea pacatelor si purificarea sufletelor si totodata intrarea in noul an.
Panama este, poate, cea mai zgomotoasa tara la sfarsit de an. Petrecerea este inceputa de clopotele din turnul pompierilor, apoi fiecare se straduieste sa faca cat mai mult zgomot.
In orice colt din lume v-ati afla, nu uitati sa aveti bani in buzunare la sfarsit de an. Paralela 45 va doreste un An Nou fericit, usor si luminos! Si VACANTE REUSITE in 2015!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • 1 × five =